Go to content

UPOZORENJE O LAŽNOM KORIŠTENJU NAŠEG IMENA: sve naše klijente i zainteresirane stranke obavještavamo kako se netko u posljednje vrijeme nedopušteno koristi našim imenom na internetu, na način da je kreiran lažni email pod adresom ljubicivanodvjetnik@gmail.com. Također, ista osoba je napravila lažni Google My Business profil pod našim imenom te tako lažno obmanjuje cijelu javnost. VIDI DETALJNIJE

Najpoželjnije svjetske putovnice, 2020-2021: Osvrt na BiH i hrvatsku putovnicuSložene procedure ishođenja viza u mnogim zemljama stvaraju probleme prvenstveno za poslovni svijet, budući da se u mnogim situacijama poslovni put ne planira mjesecima i godinama unaprijed, već imamo iznenadne situacije poput nepredviđenih sastanaka u inozemstvu, upućivanja radnika na kratkotrajni rad, poziva od stane strateških partnera, posjeta sajmovima i slično.


Sve te situacije traže jednostavno putovanje – putovnica u džep i avionska karta.


Međutim, vizni režim stvara prepreke, stoga je važno imati kvalitetnu putovnicu koja preskače te prepreke.


Naravno, ograničenja i zabrane putovanja razlikuju se od zemlje do zemlje usred pandemije koronavirusa, a neke zemlje zahtijevaju obvezne karantene i negativne rezultate testa na COVID-19 po dolasku ili u posljednje vrijeme i dokaze o cijepljenju. Međutim, ovaj indeks jakosti putovnica ne razmatra te novonastale faktore, već uzima broj bezviznih putovanja kao glavni čimbenik u rangiranju putovnice.


U nastavku donosimo pregled zemljama s najmoćnijim putovnicama, poredane prema rastućem broju opcija za bezvizna putovanja, nakon čega dajemo presjek situacije za putovnice Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.Tablica prvih 10 zemalja najmoćnijih putovnica izgleda ovako:


1  Japan - 191

2  Singapur - 190

3  Južna Koreja - 189

3  Njemačka - 189

4  Italija - 188

4  Finska - 188

4  Španjolska - 188

4  Luxembourg - 188

5  Danska - 187

5  Austrija - 187


U najmanje država svijeta bez ishođenja vize mogu putovati građani Afganistana, Iraka i Sirije. Naime, ove 3 najniže rangirane putovnice na ljestvici nude bezvizni pristup u manje od 30 zemalja svijeta.


Što je sa BiH putovnicom?


BiH 2010. godine: 74. mjesto na ljestvici najkorisnijih putovnica,

BiH 2020. godine: 48. mjesto 


Tako ste u 2010. godine sa BiH putovnicom mogli putovati u samo 53 zemlje bez unaprijed potrebnog apliciranja vize, dok se na kraju 2020. godine taj broj popeo na 117, što je više nego za mnogo veće zemlje poput Turske, Južnoafričke Republike, Egipta, Ekvadora, Indije. 
Veliki uspjeh hrvatske putovnice


Veliki uspjeh svjedočimo i kod putovnice Republike Hrvatske. Naime, 2010. godine sa hrvatskom putovnicom mogli ste putovati u 116 zemalja, dok se do kraja 2020. godine taj broj povećao na čak 171. Primjera radi, vodeća japanska putovnica jamči bezvizni ulazak u 191 zemlju svijeta.


Zasigurno će ova putovnica još više formalno napredovati na samoj ljestvici i do kraja ove godine, ali prije svega, u stvarnosti, iz dana u dan je sve popularnije, pogotovo nakon posljednjih vijesti kako je potpisan sporazum o bezviznom režimu sa SAD-om, koji će važiti od 01.12.2021.


Tako bi vlasnici putovnica Republike Hrvatske mogli putovati i boraviti u SAD-u do 3 mjeseca, bez potrebe za bilo kakvim birokratskim procedurama. Da biste dobili dojam o težini ovog sporazuma, Hrvatska je tek 39 zemlja koja će uživati bezvizni režim sa SAD-om, što je itekakva privilegija. 


Također, o kompleksnosti govori i sljedeća odredba:


Da bi se neka zemlja kvalificirala za program ukidanje viza u Sjedinjenim Američkim Državama (o.p. Visa Waiver Program), zemlja mora imati stopu odbijenih zahtjeva za vizom manju od 3% za prethodnu godinu ili u prosjeku ne više od 2% u posljednje dvije fiskalne godine, pri čemu nijedna godina ne smije prelaziti prelazi 2,5%.


* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Broj čitanja:  9000

Kakva su iskustva naših klijenata?

Željko Knežević
Hrvatska, 13/08/2021

Nisam morao ni mrdnuti iz Zagreba za BiH putovnicu, sve su momci rješili. Odradili ste i više nego super, što se tiče usluge ste stvarno prva liga. Hvala ti puno Ivane!

Možda Vas zanima

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola