Ugovor (bilateralni sporazum) o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Go to content

UPOZORENJE O LAŽNOM KORIŠTENJU NAŠEG IMENA: sve naše klijente i zainteresirane stranke obavještavamo kako se netko u posljednje vrijeme nedopušteno koristi našim imenom na internetu, na način da je kreiran lažni email pod adresom ljubicivanodvjetnik@gmail.com. Također, ista osoba je napravila lažni Google My Business profil pod našim imenom te tako lažno obmanjuje cijelu javnost. VIDI DETALJNIJE

Ugovor (bilateralni sporazum) o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske


Ugovorom o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske (potpisan 2007. godine, a potvrđen 2011.) utvrđuje se i jamči pravo dvojnog državljanstva svim onim osobama koje ispunjavaju uvjete po propisima o državljanstvu unutar obje zemlje.


Ovaj bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu kojeg je BiH potpisala sa Republikom Hrvatskom daje takvim osobama mogućnost da zatraže stjecanje i upis u državljanstvo Bosne i Hercegovine ukoliko su oba roditelja državljani BiH, a u određenim slučajevima i kada je samo jedan roditelj državljanin BiH.


Vrijedi pročitati ▶ Stjecanje dvojnog državljanstva BiH i Hrvatske

Preuzmi dokument

Broj čitanja:  10234

Česta pitanja naših klijenata

U određenim slučajevima, moguće je da osoba koja nije rođena na području Bosne i Hercegovine, ipak dobije državljanstvo BiH na osnovu državljanstva samo jednog od roditelja. Potrebno je da što detaljnije opišete svoju situaciju kako bi vam iznijeli mogućnosti glede uspješnog stjecanja državljanstva BiH.

Za dobivanje državljanstva BiH nije nužno da imate prebivalište. Prebivalište je vezano za mjesto gdje živite i obavljate rad, dok državljanstvo označava poveznicu osobe s zemljom porijekla. Ako ste primjerice državljanin RH i prebivate u Zagrebu, to nije prepreka za stjecanje državljanstva BiH prema podrijetlu roditelja.

Putovnica je putna isprava koju prema zahtjevu svaka država izdaje svojim državljanima. Tako u slučaju da pored hrvatskog državljanstva dobijete i državljanstvo Bosne i Hercegovine tada imate pravo zatražiti izdavanje bh. putovnice u veleposlanstvu BiH u Zagrebu.

Kakva su iskustva naših klijenata?

Anja Marić
Nizozemska, 17/09/2020

Imam nizozemsko drzavljanstvo cijeli zivot ali posto su mi roditelji rodom iz Bosne i Hercegovine htjela sam ostvariti i to drzavljanstvo i passport, ali nisam znala kako to uraditi remote. Marin je sve objasnio detaljno, morala sam samo dostaviti sve papire. Puno vam hvala, Anja!

Tamara Skračić
Hrvatska, 12/03/2021

Maksimalno susretljivi i prije svega brzi u procesu stjecanja državljanstva BiH za člana obitelji. Iako nas je korona spriječila da dođemo osobno iz Splita u Široki Brijeg, na kraju to nije uopće bila prepreka jer smo sve jednostavno dogovorili telefonom.

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola