Dvojno državljanstvo BiH i Republike Hrvatske

Go to content

Dvojno državljanstvo BiH i Republike Hrvatske


1. DVOJNO DRŽAVLJANSTVO BIH I RH


Dvojno državljanstvo označava pravo osobe na posjedovanje državljanstva najmanje dvije zemlje, bez potrebe da se odriče jednog od njih. Danas većina država svijeta (pod određenim uvjetima) dozvoljava mogućnost svojim državljanima da imaju državljanstvo i neke druge zemlje.


Mogućnost dvojnog državljanstva uglavnom se propisuje dvostranim međunarodnim ugovorima. Tako je i u slučaju dvojnog državljanstva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.NAŠE ZAPAŽANJE:"Guglajući" možete vidjeti koliko su tražene dvostruke putovnice i državljanstva, a razlog nije izbjegavanje plaćanja poreza ili slične tvrdnje koje možemo pročitati u medijima. Ljudi jednostavno vole imati odstupnicu, neki oblik pojačane sigurnosti. Jer budućnost je uvijek ekonomski i socijalno nepredvidiva."Uz dvojno državljanstvo Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske do 2 putovnice kao vrijedna imovina


2. UGOVOR IZMEĐU BIH I RH PO PITANJU DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA


Ugovorom o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske (potpisan 2007. godine a potvrđen 2011.) utvrđuje se i jamči pravo dvojnog državljanstva svim onim osobama koje ispunjavaju uvjete po propisima o državljanstvu unutar obje zemlje.


Poznato je da velik broj državljana Republike Hrvatske ima podrijetlo iz Bosne i Hercegovine. Nedavno provedeno istraživanje donosi podatak da gotovo svaki četvrti stanovnik RH ima bosanskohercegovačko podrijetlo. Uglavnom su to potomci pripadnika hrvatskog naroda koji su se uslijed raznih povijesnih i ekonomskih razloga naselili na području današnje RH.


Ovaj ugovor, odnosno bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu, takvim osobama daje mogućnost da zatraže stjecanje i upis u državljanstvo Bosne i Hercegovine ukoliko su oba roditelja državljani BiH, a u određenim slučajevima i kada je samo jedan roditelj državljanin BiH.


3. VAŽNOST UPISA U DRŽAVLJANSTVO BOSNE I HERCEGOVINE


Upisom u državljanstvo Bosne i Hercegovine sve one osobe koje i ne žive u BiH ipak tim činom čvrsto i formalno stječu poveznicu sa svojim krajem i pomažu očuvanju i vraćanju BiH identiteta.


Osim toga, upisom u knjigu državljana dobivaju mogućnost ostvarenja svih drugih pripadajućih prava kod postupaka:


  • stjecanja nekretnina,
  • nasljeđivanja imovine,
  • poduzetničke aktivnosti


...i još mnogo drugih stavki građanskog karaktera.Ako nas je nečemu COVID-19 pandemija naučila, onda je to činjenica kako institut državljanstva ima odlučujuću ulogu u slobodi kretanja. Kada već imate pravo na svoje drugo državljanstvo, zašto to isto pravo ne iskoristiti.


Kroz posjedovanja državljanstva možete uživati u svojoj imovini, prvenstveno nekretninama, bez potrebe za ishođenjem viza i boravišnih dozvola – što je svakome tko održava intenzivnije veze sa BiH od velike važnosti.> STVARNI PRIMJER: Kako izgleda Rješenje o upisu u državljanstvo osobe starije od 23. godine, sa samo jednim roditeljem rođenim u BiH → provjerite klikom ovdje


Kako steći BiH državljanstvo nakon 23. godine – primjer iz prakse


> Često pitanje za nas:

4. DA LI SU DVIJE PUTOVNICE DOZVOLJENE? JESAM LI U NEKOM PREKRŠAJU?


Često dobijemo pitanje da li je dozvoljeno imati dvije putovnice, odnosno biti državljaninom dviju država. 


Odgovor je čist i jasan: DA


Problem je što javnost miješa pojam državljanstva sa prebivalištem, i stavlja dvojno državljanstvo u lošu kategoriju, kao da se po samoj osnovi nešto želi izbjegavati – poput kaznenog progona, plaćanja poreza itd.


Da razjasnimo u kratkim crtama:


  • Prebivalište se veže za vašu poreznu „sliku“ i zakonski nisu dozvoljena dva prebivališta u različitim državama.
  • Sa putovnicama i državljanstvima je druga priča, ukoliko ispunjavate sve zakonske pretpostavke za uvod u državljanstvo prema porijeklu onda prepreka nema za više državljanstava. Jednom stečeno državljanstvo se jako teško gubi, nitko vam ga ne može oduzeti osim u slučaju teških povreda unutarnjeg pravnog poretka. Većinom se državljanstva (samim time i putovnice) stječu prema porijeklu, dok ima situacija gdje države svojim programima stavljaju na prodaju svoje putovnice stranim državljanima, što vam je zasigurno poznato. ( Crna Gora, Moldavija, Grenada, St. Kitts i Nevis itd.)


Tako da je posjedovanje putovnice BiH usporedno sa putovnicom Republike Hrvatske itekako legitimno, i sve je definirano bilateralnim sporazumom kojeg smo naveli ranije u članku.


Posjedovanje dvojnog državljanstva i dvije putovnice može biti od velike koristi


Slika - Uživanje u dvojnom državljanstvu i dvije putovnice na avionskom putovanju, (autorska fotografija klijenta, sva prava pridržana od strane Odvjetničkog ureda LJUBIĆ)5. KAKO SE TOLERIRA DVOJNO DRŽAVLJANSTVO SA OSTALIM ZEMLJAMA?


Sa zemljama s kojima BiH nema zaključen Ugovor o dvojnom državljanstvu, svejedno je moguće ostvariti pravo na dvojno državljanstvo, ali naravno uz puno više okolnosti koje treba uzeti u obzir.


Tako na primjer, jedna od češćih zabluda je da osoba ne može imati dvojno njemačko i bosansko-hercegovačko državljanstvo, međutim stvarnost je dakako drugačija. U određenim situacijama, poput onih u kojima osoba već stekla njemačko državljanstvo rođenjem, a vuče porijeklo prema roditeljima iz BiH, postoji dobra vjerojatnost da se može uživati dvojno državljanstvo Njemačke i Bosne i Hercegovine, a da niste ni u kakvom prekršaju. Ovo je samo jedan od primjera, a tako je i sa ostalim zemljama - dakle, treba uzeti u obzir zakonodavstvo obje države, staviti ih u vremenski niz i ponuditi rješenje. Kao zaključak: ista je analogija i ako gledamo međuodnos državljanstvo BiH i Slovenije, BiH i Nizozemske, i tako redom.


6. ANGAŽIRANJE ODVJETNIKA U POSTUPKU STJECANJA DRŽAVLJANSTVA BIH


Velik broj državljana Republike Hrvatske a koji imaju podrijetlo iz BiH odlučuje se samostalno ići u postupak, što u nekim jednostavnijim situacijama ima smisla. Ipak, zbog birokratskih razloga i nedostatka vremena često "prebacuju" pokretanje procedure stjecanja BiH državljanstva na odvjetnike. Pored toga je nepoznavanje samog postupka također jedan od otežavajućih faktora prilikom formiranja zahtjeva za državljanstvo.


Zbog svih tih razloga angažiranje specijaliziranih odvjetnika za područje državljanstva i imigracijskog prava ima svoje prednosti, a pogotovo jer će u ime klijenata u potpunosti obaviti sve potrebne radnje za uspješno stjecanje i upis u knjigu državljana Bosne i Hercegovine, bez potrebe dolaska i posjete svih administrativnih tijela, što samo po sebi predstavlja značajnu uštedu novčanih sredstava. 7. KAKO MI POSTUPAMO?


Svaki upit oko mogućnosti stjecanja BiH državljanstva zahtjeva temeljitu analizu, stoga zainteresirane osobe uvijek upućujemo da nam kroz razgovor ili putem e-maila iznesu sve detaljne informacije oko svoje situacije (kao npr. informacije o državljanstvu roditelja, mjestu njihovog rođenja, jesu li ranije imali reguliran boravak ili prebivalište na prostoru BiH i drugo).


Nakon što nam približite navedene osnovne informacije, naše osoblje će Vas obavijestiti o svim potrebnim dokumentima, trajanju postupka i svim drugim detaljima da bi se došlo do kreiranja uspješnog zahtjeva za dvojno državljanstvo. 


Za klijente je najvažnije da mi kao njihovi punomoćnici možemo obaviti sve potrebne radnje koje dovode do upisa u knjigu državljana. Na vama je samo da nam sukladno uputama dostavite punomoć (ovlaštenje za zastupanje) i druge potrebne dokumente. Postupak stjecanja BiH državljanstva možemo obaviti i za punoljetne i maloljetne osobe. 


Radnje koje naši odvjetnici obavljaju u Vaše ime:


  pribavljanje svih dokumenata u BiH i inozemstvu

  detaljna provjera povijesnih činjenica vaših roditelja na osnovu kojih se vrši upis

  svakodnevna komunikacija sa institucijama koje su dio puta ka državljanstvu

  osobna predaja zahtjeva za stjecanje državljanstva i drugih pismena prema svim tijelima

  preuzimanje rješenja o stjecanju državljanstva i upisu u knjigu državljana BiH

  poduzimanje svih drugih potrebnih radnji u vaše ime i bez potrebe vašeg dolaska.


    

> Možda i Vi želite pokrenuti postupak stjecanja državljanstva Bosne i Hercegovine? Ili kao osoba sa BiH porijeklom želite provjeriti mogućnosti stjecanja hrvatskog državljanstva?


> Odvjetnički ured LJUBIĆ može biti i vaš zastupnik u ovom postupku. Brojni klijenti koji su nam poklonili povjerenje jamče sigurnost i uspjeh svim budućim strankama, a profesionalna pomoć višestruko pojednostavljuje proceduru, bez obaveze prisustva na tlu BiH ili Hrvatske, što ste možda već i shvatili ukoliko ste samostalno pokrenuli Vaš postupak.


Dvojno državljanstvo Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Uključeno u Mondaq platformu kao stručni članak.

Ugovorom o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske (potpisan 2007. godine a potvrđen 2011.) utvrđuje se i jamči pravo dvojnog državljanstva svim onim osobama koje ispunjavaju uvjete po propisima o državljanstvu unutar obje zemlje.

Broj čitanja:  62108

Česta pitanja naših klijenata

Ako ispunjavate uvjete prema Zakonu o državljanstvu BiH, možete posjedovati istovremeno i državljanstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Dakle, prema međudržavnom sporazumu dozvoljeno je posjedovanje dvojnog državljanstva Hrvatske i Bosne i Hercegovine za sve one osobe koje ispunjavaju zakonske uvjete (najčešće se radi o stjecanju državljanstva prema podrijetlu oba ili jednog roditelja).

Maloljetna djeca imaju pravo na stjecanje BiH državljanstva i upis u knjigu državljana Bosne i Hercegovine. Osnovni uvjet je taj da je u vrijeme njihovog rođenja barem jedan od roditelja ima državljanstvo BiH. Kad mi kao odvjetnici postupamo za maloljetnike onda nam je potrebno dostaviti punomoć od zakonskih zastupnika (roditelja) na osnovu koje možemo uspješno poduzeti sve radnje koje će dovesti do stjecanja državljanstva i upisa u knjigu državljana BiH.

Naravno da je dozvoljeno.

Ukoliko po zakonima imate pravo na dvojno državljanstvo, to svakako znači da imate pravo i na dvije putovnice (BiH i RH). Naime, pitanje dvojnog državljanstva nije vezano za pojam prebivališta obzirom da prebivalište svaka osoba ima na jednom mjestu a putnih isprava može imati onoliko koliko ima i državljanstva.

Zakon je predvidio dobnu granicu od 23 godine života za podnošenje zahtjeva i prijem u državljanstvo u slučaju kada je samo jedan roditelj rođen u BiH. Međutim, čak i ako se nalazite u situaciji gdje ste stariji od ove dobne granice, postupak stjecanja državljanstva može biti i tada uspješno proveden, iako u toj situaciji trebamo na osnovu određene Vaše dokumentacije ispitati postojanje određenih preduvjeta.

Bez obzira što BiH ima potpisan Ugovor o dvojnom državljanstvu sa samo 3 zemlje, moguće je imati dvojno državljanstvo i kod drugih zemalja. Što se tiče Njemačke, u određenim situacijama, poput onih u kojima osoba već stekla njemačko državljanstvo rođenjem, a vuče porijeklo prema roditeljima iz BiH, postoji dobra vjerojatnost da se može uživati dvojno državljanstvo Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Trojno - trostruko - višestruko državljanstvo, nazovite ga kako god, u jednakoj je poziciji kao i dvojno. Razlog je jednostavan - ako postoji mogućnost steći neko državljanstvo linijom čistog porijekla, a da država novog državljanstva za tu kategoriju stjecanja ne traži odricanje od prethodnih, dozvoljeno je imati višestruka državljanstva...

Kakva su iskustva naših klijenata?

Marijana Vukoja
Njemačka, 22/06/2023

Sve pohvale i preporuke za odvjetnika Ivana Ljubića ukoliko želite izbjeći "fali ti jedan papir" situacije i želite profesionalnu i stručnu uslugu za obavljanje pravnih poslova u BiH. Cijeli pravni proces se odradio prema dogovoru, jednostavno, brzo i bez iznenađenja. Lijep pozdrav, Marijana Vukoja

Katarina Radoš
Hrvatska, 12/07/2022

Bez ikakve preporuke naletjeli smo na ovaj odvjetnički ured na internetu i angažirali ih za dobivanje BiH državljanstva. Sve je teklo po dogovoru - procjena trajanja, cijena i sve ostalo. Ivan maksimalno susretljiv, sve odrađeno brzo, kvalitetno i stručno - mailom i telefonski. Sve pohvale i preporuke

Filip Jurišić
Ujedinjeni Arapski Emirati, 14/05/2022

Zahvaljujem se timu na stručnosti, pogotovo gosp. Ivanu s kojim sam bio cijelo vrijeme u kontaktu. Sve je odrađeno profesionalno i u roku od 30 dana sam već postao državljanin BIH! Iskrene preporuke svima koji žele odvjetničke usluge! Filip Jurišić, U.A.E.

Snježana Čabraja
Hrvatska 04/05/2022

Za pruženu pomoć oko stjecanja bh državljanstva, imam samo riječi hvale - brzo, stručno, sve po dogovoru. Nisam morala dolaziti iz Hrvatske u BiH, sve smo dogovarali telefonski ili putem maila. Uz stručnost, pohvalila bih i ljubaznost i susretljivost. Definitivno preporučam!

Mario Džakula
Hrvatska, 16/02/2022.

Često sam boravio u BiH ali nisam pomišljao na državljanstvo. Dobio sam preporuku za njih i angažirao ih. Sve odlično i profesionalno obavljeno, za svaku preporuku!

Danijela Bagarić
Slovenija 11/10/2021

Zagotovo zelo izkušena in uspešna ekipa! Prihajam iz Slovenije in bila sem v postopku pridobivanja državljanstva Bosne in Hercegovine (Sanski Most). Ves postopek je bil praktično izveden tako, da mi ni bilo potrebno priti v Bosno in Hercegovino niti enkrat. Zelo bi želela pohvaliti njihovo komunikacijo, na voljo so vam vedno, odzivnost je hitra in redno vas obveščajo o vseh novostih, postopkih, ki se dogajajo v celotnem procesu. Državljanstvo sem pridobila praktično zelo hitro, za kar sem jim zelo hvaležna. Ekipi želim uspešno delo še naprej in zagotovo jih priporočam in jih bom priporočila vsakemu, ki bi potreboval storitve, ki jih nudijo! Lep pozdrav iz Ljubljane, Danijela Bagarić

Željko Knežević
Hrvatska, 13/08/2021

Nisam morao ni mrdnuti iz Zagreba za BiH putovnicu, sve su momci rješili. Odradili ste i više nego super, što se tiče usluge ste stvarno prva liga. Hvala ti puno Ivane!

Antonio Šipić
Hrvatska, 29/06/2021

Otac je za upis u drzavljanstvo BiH mene (20godina) i moja 2 maloljetna brata angazirao odvjetnički ured Ljubić te je sve rijeseno i napravljeno kako je dogovoreno i obecano. Iako se tijekom postupka pojavio izazov, jer roditelji nisu bili upisani u BiH matične knjige vjencanih, napravljeno je i to. Odvjetnički ured je o svakom koraku obavještavao oca, kao i o onim koji slijede. U svakom slucaju pohvala i zahvala na ucinjenom te sve preporuke. Antonio Šipić

Tamara Skračić
Hrvatska, 12/03/2021

Maksimalno susretljivi i prije svega brzi u procesu stjecanja državljanstva BiH za člana obitelji. Iako nas je korona spriječila da dođemo osobno iz Splita u Široki Brijeg, na kraju to nije uopće bila prepreka jer smo sve jednostavno dogovorili telefonom.

Možda Vas zanima

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Molimo za razumijevanje da na nepotpune upite nećemo moći odgovoriti.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola