Go to content

UPOZORENJE O LAŽNOM KORIŠTENJU NAŠEG IMENA: sve naše klijente i zainteresirane stranke obavještavamo kako se netko u posljednje vrijeme nedopušteno koristi našim imenom na internetu, na način da je kreiran lažni email pod adresom ljubicivanodvjetnik@gmail.com. Također, ista osoba je napravila lažni Google My Business profil pod našim imenom te tako lažno obmanjuje cijelu javnost. VIDI DETALJNIJE

Dvojno državljanstvo BiH i Republike Hrvatske


1. DVOJNO DRŽAVLJANSTVO BIH I RH


Dvojno državljanstvo označava pravo osobe na posjedovanje državljanstva najmanje dvije zemlje, bez potrebe da se odriče jednog od njih. Danas većina država svijeta (pod određenim uvjetima) dozvoljava mogućnost svojim državljanima da imaju državljanstvo i neke druge zemlje.


Mogućnost dvojnog državljanstva uglavnom se propisuje dvostranim međunarodnim ugovorima. Tako je i u slučaju dvojnog državljanstva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.


2. UGOVOR IZMEĐU BIH I RH PO PITANJU DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA


Ugovorom o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske (potpisan 2007. godine a potvrđen 2011.) utvrđuje se i jamči pravo dvojnog državljanstva svim onim osobama koje ispunjavaju uvjete po propisima o državljanstvu unutar obje zemlje.


Poznato je da velik broj državljana Republike Hrvatske ima podrijetlo iz Bosne i Hercegovine. Nedavno provedeno istraživanje donosi podatak da gotovo svaki četvrti stanovnik RH ima bosanskohercegovačko podrijetlo. Uglavnom su to potomci pripadnika hrvatskog naroda koji su se uslijed raznih povijesnih i ekonomskih razloga naselili na području današnje RH.


Ovaj ugovor, odnosno bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu, takvim osobama daje mogućnost da zatraže stjecanje i upis u državljanstvo Bosne i Hercegovine ukoliko su oba roditelja državljani BiH, a u određenim slučajevima i kada je samo jedan roditelj državljanin BiH.


3. VAŽNOST UPISA U DRŽAVLJANSTVO BOSNE I HERCEGOVINE


Upisom u državljanstvo Bosne i Hercegovine sve one osobe koje i ne žive u BiH ipak tim činom čvrsto i formalno stječu poveznicu sa svojim krajem i pomažu očuvanju i vraćanju BiH identiteta. Osim toga, upisom u knjigu državljana dobivaju mogućnost ostvarenja svih drugih pripadajućih prava (olakšanog stjecanja nekretnina, nasljeđivanja, investicijskog ulaganja i slično).


> STVARNI PRIMJER: Kako izgleda Rješenje o upisu u državljanstvo osobe starije od 23. godine, sa samo jednim roditeljem rođenim u BiH → provjerite klikom ovdje4. ANGAŽIRANJE ODVJETNIKA U POSTUPKU STJECANJA DRŽAVLJANSTVA BIH


Velik broj državljana Republike Hrvatske a koji imaju podrijetlo iz BiH ipak se zbog birokratskih razloga i nedostatka vremena ne odlučuje na samostalno pokretanje procedure stjecanja BiH državljanstva. Pored toga je nepoznavanje samog postupka također jedan od otežavajućih faktora.


Zbog svih tih razloga je angažiranje specijaliziranih odvjetnika za područje državljanstva uvijek prednost, jer će u ime klijenata u potpunosti obaviti sve potrebne radnje za uspješno stjecanje i upis u knjigu državljana Bosne i Hercegovine. POGLEDAJ VIŠE


5. KAKO MI POSTUPAMO?


Svaki upit oko mogućnosti stjecanja BiH državljanstva zahtjeva temeljitu analizu, stoga zainteresirane osobe uvijek upućujemo da nam kroz razgovor ili putem e-maila iznesu sve detaljne informacije oko svoje situacije (kao npr. informacije o državljanstvu roditelja, mjestu njihovog rođenja, jesu li ranije imali reguliran boravak ili prebivalište na prostoru BiH i drugo).


Nakon što nam približite navedene osnovne informacije, naše osoblje će Vas obavijestiti o svim potrebnim dokumentima, trajanju postupka i svim drugim detaljima. 


Za klijente je najvažnije da mi kao njihovi punomoćnici možemo obaviti sve potrebne radnje koje dovode do upisa u knjigu državljana. Na vama je samo da nam sukladno uputama dostavite punomoć (ovlaštenje za zastupanje) i druge potrebne dokumente. Postupak stjecanja BiH državljanstva možemo obaviti i za punoljetne i maloljetne osobe. 


Radnje koje odvjetnici obavljaju:


 detaljna provjera i pribavljanje svih dokumenata u BiH

▶ svakodnevna komunikacija sa institucijama koje odlučuju o državljanstvu

▶ osobna predaja zahtjeva za stjecanje državljanstva i drugih pismena prema svim tijelima

▶ preuzimanje rješenja o stjecanju državljanstva i upisu u knjigu državljana BiH

 poduzimanje svih drugih potrebnih radnji u vaše ime i bez potrebe vašeg dolaska.


    

> Želite pokrenuti postupak stjecanja državljanstva Bosne i Hercegovine? 


> Odvjetnički ured Ljubić može biti i vaš zastupnik u ovom postupku. Brojni klijenti koji su nam poklonili povjerenje jamče sigurnost i uspjeh svim budućim strankama.


KONTAKT


Dvojno državljanstvo Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske
* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Ugovorom o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske (potpisan 2007. godine a potvrđen 2011.) utvrđuje se i jamči pravo dvojnog državljanstva svim onim osobama koje ispunjavaju uvjete po propisima o državljanstvu unutar obje zemlje.

Broj čitanja:  21631

Česta pitanja naših klijenata

Ako ispunjavate uvjete prema Zakonu o državljanstvu BiH, možete posjedovati istovremeno i državljanstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Dakle, prema međudržavnom sporazumu dozvoljeno je posjedovanje dvojnog državljanstva Hrvatske i Bosne i Hercegovine za sve one osobe koje ispunjavaju zakonske uvjete (najčešće se radi o stjecanju državljanstva prema podrijetlu oba ili jednog roditelja).

Maloljetna djeca imaju pravo na stjecanje BiH državljanstva i upis u knjigu državljana Bosne i Hercegovine. Osnovni uvjet je taj da je u vrijeme njihovog rođenja barem jedan od roditelja ima državljanstvo BiH. Kad mi kao odvjetnici postupamo za maloljetnike onda nam je potrebno dostaviti punomoć od zakonskih zastupnika (roditelja) na osnovu koje možemo uspješno poduzeti sve radnje koje će dovesti do stjecanja državljanstva i upisa u knjigu državljana BiH.

Naravno da je dozvoljeno.

Ukoliko po zakonima imate pravo na dvojno državljanstvo, to svakako znači da imate pravo i na dvije putovnice (BiH i RH). Naime, pitanje dvojnog državljanstva nije vezano za pojam prebivališta obzirom da prebivalište svaka osoba ima na jednom mjestu a putnih isprava može imati onoliko koliko ima i državljanstva.

Zakon je predvidio dobnu granicu od 23 godine života za podnošenje zahtjeva i prijem u državljanstvo u slučaju kada je samo jedan roditelj rođen u BiH. Međutim, čak i ako se nalazite u situaciji gdje ste stariji od ove dobne granice, postupak stjecanja državljanstva može biti i tada uspješno proveden, iako u toj situaciji trebamo na osnovu određene Vaše dokumentacije ispitati postojanje određenih preduvjeta.

Kakva su iskustva naših klijenata?

Željko Knežević
Hrvatska, 13/08/2021

Nisam morao ni mrdnuti iz Zagreba za BiH putovnicu, sve su momci rješili. Odradili ste i više nego super, što se tiče usluge ste stvarno prva liga. Hvala ti puno Ivane!

Antonio Šipić
Hrvatska, 29/06/2021

Otac je za upis u drzavljanstvo BiH mene (20godina) i moja 2 maloljetna brata angazirao odvjetnički ured Ljubić te je sve rijeseno i napravljeno kako je dogovoreno i obecano. Iako se tijekom postupka pojavio izazov, jer roditelji nisu bili upisani u BiH matične knjige vjencanih, napravljeno je i to. Odvjetnički ured je o svakom koraku obavještavao oca, kao i o onim koji slijede. U svakom slucaju pohvala i zahvala na ucinjenom te sve preporuke. Antonio Šipić

Anja Marić
Nizozemska, 17/09/2020

Imam nizozemsko drzavljanstvo cijeli zivot ali posto su mi roditelji rodom iz Bosne i Hercegovine htjela sam ostvariti i to drzavljanstvo i passport, ali nisam znala kako to uraditi remote. Marin je sve objasnio detaljno, morala sam samo dostaviti sve papire. Puno vam hvala, Anja!

Tamara Skračić
Hrvatska, 12/03/2021

Maksimalno susretljivi i prije svega brzi u procesu stjecanja državljanstva BiH za člana obitelji. Iako nas je korona spriječila da dođemo osobno iz Splita u Široki Brijeg, na kraju to nije uopće bila prepreka jer smo sve jednostavno dogovorili telefonom.

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola