Go to content

Putovnica Bosne i Hercegovine


PUTOVNICA BOSNE I HERCEGOVINE


Tko sve može steći državljanstvo, odnosno tko sve ima pravo na posjedovanje dvojnog ili višestrukog državljanstva, pisali smo opširno na našem web članku ovdje, a možete provjeriti i kraću verziju članka na platformi pravnih stručnih edicija "Mondaq" na sljedećem linku.


1. ZNAČAJ & FUNKCIJA PUTOVNICE


Putovnica je prvenstveno isprava kojom se dokazuje državljanstvo Bosne i Hercegovine. Osim toga, njezina uloga je identifikacija BiH državljana i kao takva služi za neometano prelaženje međudržavnih granica.


Iako putovnica Bosne i Hercegovine nema „snagu“ putovnica Schengenskog prostora ili zemalja Europske Unije, ipak postoji preko 100 zemalja u svijetu za koje bh. državljanima nije potrebna viza ili je besplatna (kao u primjeru države Katar).


Od velikih svjetskih zemalja, viza BiH državljanima ne treba za ulazak u Brazil, Kolumbiju, Rusiju, Kinu i Južnu Koreju. 


Za turiste je posebno zanimljiv podatak da viza nije potrebna ni za egzotičnu otočnu državu Sejšeli, smještenu u zapadno Indijskom oceanu i koja je u posljednje vrijeme uključena u ekskluzivnu ponudu mnogih putničkih agencija. Ili pak za Tunis, afričku zemlju na obali Mediterana, koja postaje sve popularnija zbog nebrojenih pješčanih plaža i drevnih rimskih gradova.


2. NADLEŽNO TIJELO ZA IZDAVANJE PUTOVNICE IZVAN BOSNE I HERCEGOVINE


Ako radite i boravite izvan Bosne i Hercegovine, tada je za izdavanje putovnice nadležno najbliže konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine. Takvih diplomatsko konzularnih predstavništva je preko 40 diljem svijeta.


Zakonska regulativa koja uređuje pitanje izdavanja putovnice je Zakon o putnim ispravama Bosne i Hercegovine. Spomenuti Zakon između ostalog definira organe koji izdaju putovnice, sadržaj i izgled, zakonske rokove za izradu putovnice i rok važenja (10 godina od dana izdavanja, odnosno 5 godina ako je riječ o maloljetnoj osobi).


Zahtjev za izdavanje putovnice nadležni organ dužan je riješiti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. U slučajevima kad se zahtjev za putovnicu podnosi putem konzulata BiH u inozemstvu, taj rok je 60 dana od dana podnošenja zahtjeva.


3. SADRŽAJ & IZGLED BiH PUTOVNICE


Bosna i Hercegovina je država članica Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (International Civil Aviation Organization - ICAO). Sadržaj putovnice je standardiziran prema smjernicama navedene organizacije u cilju međunarodnog prepoznavanja i sigurnosti putnika. Što znači da svaka država može imati svoje specifične detalje, ali opći sadržaj putovnice ostaje sličan širom svijeta.


Sadržaj putovnice obuhvaća informacije o vlasniku putovnice (ime i prezime, fotografija, datum i mjesto rođenja..), naziv tijela koje ga izdaje, sigurnosne elemente (hologramska zaštita, UV svjetlo, mikrotekst, vodeni žig i slično..)


BiH pripada zemljama koje imaju plave korice. Zanimljivost je ta da u Europskoj Uniji sve zemlje imaju crvene ili tamnocrvene korice svojih putovnica, osim Hrvatske čije su korice tamnoplave.


4. DRŽAVLJANSTVO & PUTOVNICA

Državljanstvo i putovnica su dva neodvojiva pojma. To znači da iako imate podrijetlo iz Bosne i Hercegovine i ako prethodno niste dobili obavili proceduru stjecanja državljanstva, odnosno dobivanja uvjerenja o BIH državljanstvu (domovnica), ne možete ni aplicirati za izradu putovnice. Međutim, jednom kad regulirate državljanstvo i dobijete domovnicu, izrada putovnice je formalne naravi koju rješavate odlaskom u najbliži konzulat.* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Broj čitanja:  838

Kakva su iskustva naših klijenata?

Eni Jurilj
Njemačka, 29/11/2022

Za početak mogu reći samo stručnost, kompetentnost, susretljivost i jako velika ljubaznost! Prezadovoljna sam uslugom i cijelim procesor rješavanja zahtjeva, a od prvog kontakta gospodin Ivan je sve ljubazno objasnio u pojedinosti. Htjela sam državljanstvo još prije par godina, ali kako sam u Njemačkoj mislila sam da se mora doći osobno. I ono što je mislim bitno, nema nikakvih sakrivenih troškova, i još jednmo mogu samo reći da sam prezadovoljna i samo riječima hvale mogu preporučiti dalje svima za suradnju. Hvala još jednom i ovim putem!

Jelena Ljubičić
Srbija/BiH, 20/10/2022

Od srca želim da pohvalim i preporučim Odvjetnički ured Ljubić na čelu sa gospodinom Ivanom. Nakon velike upornosti njega i njegovog tima dobili smo potrebne papire. Gospodin Ivan je veliki profesionalac,sjajno radi svoj posao. Sve pohvale i prepouke za Ivana i njegov tim. Hvala vam na svemu.

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Molimo za razumijevanje da na nepotpune upite nećemo moći odgovoriti.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola