Zastupanje u postupku stjecanja hrvatskog državljanstva

Go to content

Zastupanje u postupku stjecanja hrvatskog državljanstva


> Zastupamo klijente u postupku stjecanja hrvatskog državljanstva.


Hrvatsko državljanstvo uživa veliku popularnost u svijetu, te se tako hrvatska putovnica po jačini nalazi na 17. mjestu u svijetu. Osim što je Hrvatska ujedno i članica Europske Unije, dodatne razloge i objašnjenja zašto se mnogi pokušavaju dokopati ovog vrijednog papira ne trebamo niti navoditi.


Zahtjevom do hrvatskog državljanstva i hrvatske putovnice u rukama

*autorska fotografija, sva prava pridržana, LJUBIC LAW FIRM.


Uvijek upozoravamo kako je najvažnije definirati osnovu po kojoj neka osoba može steći državljanstvo. I to ćemo uvijek naglašavati.


Jer, jednom kada započnete postupak po osnovi za koju mislite da ćete dobiti državljanstvo, povratka nema. 


Zato je bitno pristupiti opsežnoj analizi (bilo samostalno ili uz pomoć odvjetnika) te odlučiti koja osnova najviše odgovara vašem slučaju i prema kojoj imate najveće šanse dobiti hrvatsko državljanstvo.


Porijeklo, rođenje na području Republike Hrvatske, prirođenje - tzv. naturalizacija (brak sa hrvatskim državljaninom, pripadnost hrvatskom narodu, osoba posebnog interesa za Republiku Hrvatsku itd.), međunarodni ugovori - ovo je osnovna podjela prava na hrvatsko državljanstvo prema važećem Zakonu o hrvatskom državljanstvu.


Međutim, u praksi najčešće osnove za stjecanje hrvatskog državljanstva koje naš uredu preferira i provodi u svakodnevnom radu su:

  • osnova podrijetla
  • osnova pripadnosti hrvatskom narodu
  • osnova iseljenika


Procedura stjecanja hrvatskog državljanstva ovisi o više faktora, a jedan od glavnih je vaša trenutna dob, o kojoj će ovisi i detalj same predaje prijave za dobivanje državljanstva. Tako je prijavu moguće predati osobno ili, u određenim situacijama, putem punomoćnika - odvjetnika u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske (veleposlanstva i konzulati u inozemstvu) ili Ministarstvu unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj, a sve ovisno o vašoj dobi i mjestu prebivališta.POMOĆ PO ZAHTJEVU:


Svaki pojedinačni slučaj nosi sa sobom i posebne preduvjete za stjecanje hrvatskog državljanstva, radi specifičnih životnih okolnosti koje su Vas formirale. Ako mislite da je Vaš slučaj isti kao kod rođaka, susjeda, možete se lako prevariti. Ispitajte vašu situaciju detaljno do kraja, napravite slijed životnih događaja, a mi vam možemo pomoći sa kreiranjem Pravnog mišljenja u obliku dokumenta, stavljajući sve u prošle i trenutne zakonske okvire, kako biste bili "na čisto" sa svim Vašim opcijama primitka u hrvatsko državljanstvo.


Zašto razmotriti suradnju sa na našim odjelom za hrvatsko državljanstvo?


Zakonske odredbe se mijenjaju i one neće čekati na to kada ćete vi imati vremena za posvetiti se pokretanju procedure stjecanja hrvatskog državljanstva.


Čak i ako vremena imate napretek, jedan savjet može Vas poštediti dosta zavrzlama.


Pogotovo jer se najčešće radi o prekograničnom/međunarodnom karakteru, dio dokumenata potrebno je locirati i u matičnim zemljama (Hrvatska, Bosna i Hercegovina), pa i u obližnjim europskim zemljama, najčešće poput Njemačke, Austrije, Italije, gdje su naši sunarodnjaci najviše obitavali prije odlaska prekomorske destinacije. 


Postoji nekoliko radnji koje susrećemo svakodnevno, i u kojima odvjetnici za hrvatsko imigracijsko pravo dobiju zahtjev za pomoć, što se odnosi na:


- organiziranje i sortiranje Vaše dokumentacije

- ustanoviti slijed dokumenata prema načelu dokazivanja

- pronaći dokumente koji su često i stariji više od 100 godina

- provjeriti životni put i zapise o pretcima 

- komunikacija sa službenim tijelima (Diplomatsko-konzularna predstavništva/Ambasade itd.)


Također, vidjeli smo razne situacije u praksi, a Vaš slučaj uvijek uklapamo u sudsku praksu, tako da i mi i Vi znamo što očekivati kao mogući finalni ishod.


...kao dodatak, naše odvjetničko društvo fokusirano je samo na nekoliko pravnih područja uključujući imigracijsko pravo, tako da možete računati na posvećene pravne stručnjake specijalizirane za „nišu“.> Opsežan autorski članak koji smo uradili na temu "Kako dobiti hrvatsko državljanstvo" i na što sve trebate paziti prije samog podnošenja zahtjeva provjerite klikom ovdje.


Odvjetnik za stjecanje hrvatskog državljanstva po osnovi podrijetla i pripadnosti hrvatskom narodu


* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Za procjenu osnove i uspješnosti stjecanja hrvatskog državljanstva možete imati pomoć jednog od naših odvjetnika specijaliziranih samo za hrvatsko državljanstvo.

Broj čitanja:  14860

Česta pitanja naših klijenata

Državljanstvo Republike Hrvatske karakteriziraju češće promjene odredbi, za razliku od BiH državljanstva. Pogotovo je to slučaj u posljednjih par godina, a također od 2023. godine nas čeka prestanak par odredbi. Dodajmo k tome da je jako puno različitih osnova po kojoj osoba može steći državljanstvo, gdje treba donijeti odluku o najpovoljnijoj opciji za Vaš zahtjev, kako ne biste išli okolnim putem do hrvatske putovnice u rukama.

U postupku stjecanja hrvatskog državljanstva odvjetnici mogu nastupati uz punomoć samo ukoliko ste mlađi od 21 godine, dok u ostalim slučajevima izričito je propisana predaja zahtjeva osobno. Odvjetnici naravno mogu obaviti cjelokupnu pripremu procedure, ali Vaš dolazak u Diplomatsko-konzularni ured ili MUP je obavezan radi internih procedura, između ostalog kratkog intervju-a i diskrecijske procjene Vas kao kandidata.

Dokumente dijelimo na one koje samo Vi možete dostaviti iz države vašeg porijekla i vaše arhive i one koje mi možemo prikupiti na tlu Republike Hrvatske. Naš ured u osnovi postupanja uključuje uvijek prikupljanje dokumenata u Vaše ime i ukazivanje na nedostatke kod vaše dokumentacije, kako bi se sve uklopilo u jednu cjelinu za potpun i kvalitetan zahtjev za hrvatskim državljanstvom.

Porijeklo, rođenje na području Republike Hrvatske, prirođenje - tzv. naturalizacija (brak sa hrvatskim državljaninom, pripadnost hrvatskom narodu, osoba posebnog interesa za Republiku Hrvatsku itd.), međunarodni ugovori - ovo je osnovna podjela prava na hrvatsko državljanstvo prema važećem Zakonu o hrvatskom državljanstvu.
Od velike je važnosti utvrditi po kojoj osnovi da aplicirate za stjecanje hrvatskog državljanstva, da li je to po članku 4., 5., 16. ili nekoj drugoj osnovi. Jednom kada to definirate i predate zahtjev, povratka na staro nema. Istraživanje možete provesti i sami, jer je Zakon o hrvatskom državljanstvu poprilično jasan, te je samo pitanje težine vašeg slučaja i same kategorije izvedivosti.

Kakva su iskustva naših klijenata?

Ana Marija Bilać Spajić
Bosna i Hercegovina

Zahvaljujem se osoblju odvjetničkog ureda Ljubić na visokoj kvaliteti i učinkovitosti pruženih usluga. Svaka čast za ljudski pristup. Sve pohvale i preporuke

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Molimo za razumijevanje da na nepotpune upite nećemo moći odgovoriti.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola