Go to content

UPOZORENJE O LAŽNOM KORIŠTENJU NAŠEG IMENA: sve naše klijente i zainteresirane stranke obavještavamo kako se netko u posljednje vrijeme nedopušteno koristi našim imenom na internetu, na način da je kreiran lažni email pod adresom ljubicivanodvjetnik@gmail.com. Također, ista osoba je napravila lažni Google My Business profil pod našim imenom te tako lažno obmanjuje cijelu javnost. VIDI DETALJNIJE

Kako izvršiti ispis iz državljanstva BiH?


Ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine je nažalost postala svakodnevnica.


BiH državljani se ispisuju iz državljanstva iz jednostavnog razloga – upisa u državljanstvo zemlje u kojoj su već duže vrijeme fizički prisutni, te im radi potpune integracije u „novo“ društvo i ostvarenja većih prava neophodno državljanstvo te zemlje u kojoj rade/prebivaju.Status bosanskohercegovačkih iseljenika riješen je velikim dijelom kroz stjecanje državljanstva zemlje prijema, stalnu ili privremenu dozvolu boravka. U većem dijelu država već dulji niz godina nema registriranih osoba iz Bosne i Hercegovine s izbjegličkim statusom, budući kako se većina njih već poodavno integrirala i socijalizirana u životne procese zemalja prijema.


Prema posljednjim podatcima UNHCR‐a u svijetu je na kraju 2019. godine registrirano ukupno 16.845 osoba iz Bosne i Hercegovine s izbjegličkim statusom. Najveći broj registriranih izbjeglica iz Bosne i Hercegovine nalazi se u Srbiji (49%), zatim Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj.


Broj državljana Bosne i Hercegovine, sa stalnim ili privremenim boravištem, prema dostupnim podatcima za četrnaest država prijema, iznosi 470.945. Ovaj broj predstavlja bosansko-hercegovačke državljane koji imaju samo državljanstvo Bosne i Hercegovine i koji nisu stekli državljanstvo države prijema, niti imaju dvojno državljanstvo.Zbog čega se vrši ispis iz državljanstva BiH?


Vođeni iskustvom našeg ureda, ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine se vrši radi zahtjeva za upis u neko državljanstvo druge države, a koja ne dopušta dvostruko državljanstvo putem procesa naturalizacije.


U slučaju Bosne i Hercegovine to su naravno zemlje Europske Unije, a kako izgleda statistika prema zadnjim dostupnim podatcima možete vidjeti ispod.Državljani BiH koji su se odlučili na ispis iz BiH državljanstva


Slika 1 - Državljani BiH ispisani iz državljanstva u 2019. godini, prema zemljama prijemaOčekivano, ispis radi primitka u njemačko državljanstvo je uvjerljiv slučaj kod većine naših, sada već bivših, sugrađana. Nakon toga najčešće se odlučuju na ispis radi prijema u austrijsko državljanstvo, zatim slovensko, a tek onda u hrvatsko državljanstvo.


> KRATKA ANALIZA: Koje su zemlje najliberalnije i najpopularnije po pitanju prijema?


Ne idu samo državljani BIH u uvijek popularne EU zemlje. To potkrepljujemo sljedećim podatcima:


U 2019. godini oko 706 400 osoba steklo je državljanstvo jedne od EU-27 država članica Europske unije (EU), u odnosu na 672 300 u 2018. i 700 600 u 2017. godini.


Najviše novih državljanstava u 2019. godini tako su odobrile sljedeće države:


1. Njemačka - (132 000 ili 19% od ukupnog broja EU-27), 

2. Italija (127 000 ili 18%), 

3. Francuska (109 800 ili 16%), 

4. Španjolska (99 000 ili 14%),

5. Švedska (64 200 ili 9%).


Tablica 1 – Pregled uvjeta za primanje u državljanstvo prema zemljama i dostupnim podatcima


Pregled zahtjeva za ispis iz državljanstva BiH prema zemljama prijema u državljanstvo EUNAPOMENA: Primitak u državljanstvo druge države EU je izrazito kompleksna tematika budući da se imigracijska politika svake od država članica često mijenja, prema trendovima migracija.Što kada odluka o ispisu iz BiH državljanstva postane konačna?


Kao što smo ranije iznad naveli, glavni razlog zbog kojeg se bh. državljani odlučuju na ispis iz bosansko-hercegovačkog državljanstva su stjecanje državljanstva neke druge zemlje (većinom zemlje u Zapadnoj Europi - Njemačke, Austrije i dr.) i ostvarivanje radno pravnog statusa u tim zemljama, a gdje je uvjet za prijem i uvođenje u novo državljanstvo odricanje od ranijeg.


Tako kroz razgovor sa zainteresiranim strankama i klijentima imali smo prilike i uvidjeti točnost spomenutog razloga. Jednostavno, nije da se osobe olako odriču svojih korijena (iako naravno ima i takvih primjera), ali generalno kada se ukaže prilika za nekim boljim opcijama u životu rijetko tko zaklopi oči. Tako je i po pitanju državljanstva.


Kada vaša odluka postane konačna, možete se početi upoznavati sa samom procedurom ispisa, koja nije nimalo bezazlena, niti s birokratske strane a isto tako i sa financijske.


Kakva je procedura odricanja i konačnog ispisa iz BiH državljanstva?


Pravo odricanja od BiH državljanstva ima punoljetna osoba (koja je napunila 18 godina života) a koja živi u inozemstvu i ima državljanstvo druge države, ili mu je zagarantirano stjecanje državljanstva druge države.


Procedura odricanja i konačnog ispisa iz BiH državljanstva počinje kreiranje izjave o odricanju od BiH državljanstva.


Uz izjavu o odricanju od BiH državljanstvo popratno ide osnovna dokumentacija:


1. Dokaz o posjedovanju državljanstva druge države (uvjerenje o državljanstvu) ili garancija za stjecanje državljanstva druge države,


2. Prijava boravka u inozemstvu


Navedene dokumente potrebno je prevesti na jedan od jezika u službenoj upotrebi u BiH kod ovlaštenog sudskog prevoditelja u BiH ili u inozemstvu – ovjerene kod nadležnog organa, a u situacijama kada se daje punomoć, ista mora biti notarski ovjerena ili od strane Diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH.


Što se tiče preostale potrebne dokumentacije, ista ovisi o vašem osobnom statusu i potrebna je pojedinačna analiza situacije. kako bi vaš zahtjev bio uspješno riješen.


POSEBNA NAPOMENA: Za dokumente stranih država sa kojima Bosna i Hercegovina nema zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju javnih isprava, potrebna je dodatna nadovjera Apostille pečatom, uključujući i notarsku punomoć, izjave i prijevode javnih isprava.

Za dokumente izdane u državama sa kojima BiH nema zaključen navedeni bilateralni sporazum, niti su te države članice Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava od 05.10.1961. godine, potrebna je puna legalizacija stranih dokumenata (nadovjera nadležnih organa strane države sa nadovjerom nadležnog Diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH).


Maloljetnom djetetu koje živi u inozemstvu i ima državljanstvo druge države, između ostalog prestaje državljanstvo BiH odricanjem na zahtjev oba roditelja kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo BiH prestalo ako je drugi roditelj mrtav, ili je izgubio roditeljsko pravo, ili je stranac ili apatrid. Ako je dijete starije od 14 godina, zahtijeva se njegov pristanak.


VRIJEDI ZNATI


> GDJE SE PREDAJE IZJAVA O ODRICANJU OD BIH DRŽAVLJANSTVA: Izjavu o odricanju osobno ili putem punomoćnika osoba daje pred Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine ili pred diplomatsko-konzularnim predstavništvom BiH (veleposlanstva i konzulati u inozemstvu).


Nakon preskakanja svih birokratskih prepreka, spremni ste sa uvod u vaše novo odabrano državljanstvo.


Građani BiH odabiru odjavu i ispis iz državljanstva BiH najčešće radi prijema u državljanstvo EU


* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Broj čitanja:  8755

Kakva su iskustva naših klijenata?

Nina Kljun
Slovenija/Srbija, 28/10/2021

Svaka cast za ovakav pristup radu! Brzi, profesionalni i na raspolaganju za sve… Svoj dokument za ispis sam dobila mnogo pre nego sto su mi govorili! Preporuka i pozdrav, Nina

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola