Go to content

UPOZORENJE O LAŽNOM KORIŠTENJU NAŠEG IMENA: sve naše klijente i zainteresirane stranke obavještavamo kako se netko u posljednje vrijeme nedopušteno koristi našim imenom na internetu, na način da je kreiran lažni email pod adresom ljubicivanodvjetnik@gmail.com. Također, ista osoba je napravila lažni Google My Business profil pod našim imenom te tako lažno obmanjuje cijelu javnost. VIDI DETALJNIJE

50 godina nakon - priznanje strane sudske odluke u BiHNakon 50 godina od pravomoćne sudske odluke iz inozemstva, u ovom slučaju iz SR Njemačke iz godine 1972., uspješno smo završili postupak priznavanja na tlu Bosne i Hercegovine, čime strana sudska presuda postaje istovjetna te ima jednaku težinu kao da je donesena u BiH.


Zašto je važno provesti priznavanje strane sudske odluke u BiH?


1 - Mnoge stranke u startu odustaju od pokretanja sličnih zahtjeva iz razloga što dijele mišljenje kako strana presuda donesena davnih dana nije predmet priznavanja i da tu mnogi elementi nedostaju.

Donekle su u pravu. Elementi nedostaju, ali ključ svakog postupka pa tako i ovog je ići korak po korak, uz logičko zaključivanje. Jer pravo može i mora biti jednostavno u svojoj konačnici, a u ovom slučaju vremenski odmak ne igra nikakvu pravnu prepreku.


2 - Na isti način mnoge osobe „koče“ svoj životni tijek, gdje zbog ne postupanja po stranim sudskih odlukama ne mogu uživati ono pravo proizašlo iz strane sudske odluke, bez obzira gdje se nalazili. Tako uzmimo primjer strane odluke razvoda braka. Koje su posljedice ako se ne bi provela na tlu Bosne i Hercegovine?


Ako se presuda o razvodu braka iz inozemstva ne bi provela u BiH, tada bivši supružnik može imati i dalje prava na dio imovine koji ste stekli i nakon braka, a to zasigurno ne biste željeli.


Nadalje, ako ne priznate strani razvod braka tada ne možete niti zaključiti novi brak (obzirom na pravilo o zabrani višebračnosti - poligamije).Ovo su samo neki od primjera kako se ne provođenje priznavanja strane sudske odluke na tlu zemlje vašeg interesa može obiti o glavu i zakomplicirati vaš svakodnevni život.


Mi u nastavku donosimo primjer kojeg smo spomenuli na samom početku ove kratke analize i skretanja pozornosti na važnost pokretanja priznavanja stranih sudskih odluka.


Priznanje strane sudske odluke razvoda braka iz Njemačke u BiH nakon 50 godina
* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Broj čitanja:  8910

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola