Zastupanje u postupku stjecanja i odricanja od BiH državljanstva

Go to content

Zastupanje u postupku stjecanja i odricanja od BiH državljanstva


> Zastupamo klijente u postupku stjecanja i odricanja od bosanskohercegovačkog državljanstva.


Po važećem zakonu državljanstvo se može steći na osnovu porijekla, rođenja na teritoriju Bosne i Hercegovine, usvajanjem, putem naturalizacije, kao i putem međunarodnog sporazuma – tzv. olakšanom naturalizacijom.


S druge strane, državljanstvo Bosne i Hercegovine prestaje po sili zakona, odricanjem, otpustom, oduzimanjem ili međunarodnim sporazumom.


Glavni razlog zbog kojeg se bh državljani odriču/ispisuju iz bosanskohercegovačkog državljanstva su stjecanje državljanstva neke druge zemlje (većinom zemlje u Zapadnoj Europi - Njemačke, Austrije i dr.) i ostvarivanje radno pravnog statusa u tim zemljama.


Procedura odricanja od državljanstva je takva da osoba koja se odriče daje izjavu o odricanju osobno ili putem punomoćnika - odvjetnika pred Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine ili pred diplomatsko-konzularnim predstavništvom BiH (veleposlanstva i konzulati u inozemstvu).


Navedeni zahtjev treba biti popraćen odgovarajućom dokumentacijom kako bi zahtjev bio uspješno riješen.> Opsežan autorski članak koji smo uradili na ovu temu možete provjeriti klikom ovdje.


Odvjetnik za stjecanje i odricanje od bosansko-hercegovačkog državljanstva* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Postupak stjecanja i odricanja od bh. državljanstva uz pravnu pomoć odvjetnika

Broj čitanja:  13917

Česta pitanja naših klijenata

Najteži dio stjecanja državljanstva BiH porijeklom nije prikupljanje potpune dokumentacije, već kreiranje obrazloženog zahtjeva koji neće bit odbijen od strane upravnih tijela zahtjeva.

Ako smatrate da imate pravo na državljanstvo prema porijeklu (bilo preko roditelja, bake ili djeda), prvi korak je napraviti kvalitetnu analizu, kako ne biste izgubili puno vremena na vlastito tumačenje zakonskih okvira.

Ne, zahtjev za putovnicu BiH morate predati osobno, radi uzimanja biometrijskih podataka, i to u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine, prema mjestu vašeg stalnog prebivališta.

Što se tiče stjecanja BiH državljanstva i zadržavanja postojećeg kojeg imate, to je moguće i u situacijama gdje nema bilateralnog sporazuma između BiH i zemlje iz kojeg dolazite, i to samo u slučaju ako stječete državljanstvo porijeklom. Međutim, ovisno koja zemlja je u pitanju, neophodno je pomno pratiti i provjeravati nacionalne propise istih.

Kakva su iskustva naših klijenata?

Eni Jurilj
Njemačka, 29/11/2022

Za početak mogu reći samo stručnost, kompetentnost, susretljivost i jako velika ljubaznost! Prezadovoljna sam uslugom i cijelim procesor rješavanja zahtjeva, a od prvog kontakta gospodin Ivan je sve ljubazno objasnio u pojedinosti. Htjela sam državljanstvo još prije par godina, ali kako sam u Njemačkoj mislila sam da se mora doći osobno. I ono što je mislim bitno, nema nikakvih sakrivenih troškova, i još jednmo mogu samo reći da sam prezadovoljna i samo riječima hvale mogu preporučiti dalje svima za suradnju. Hvala još jednom i ovim putem!

Laura Drlja
Hrvatska, 03/09/2022

Odvjetnički ured Ljubić pronašli smo pretragom na Internetu, a na suradnju s njima smo se odlučili upravo zbog pozitivnih recenzija i iskustava drugih klijenata. Angažirali smo ih za postupak stjecanja BiH državljanstva kako bi nam olakšali cjelokupnu proceduru. Nismo ni očekivali kako će sve biti gotovo u roku od mjesec dana i da neće uopće biti potreban osobni dolazak u BiH. Gospodin Ivan bio je maksimalno susretljiv i ljubazan te na raspolaganju za sve dodatne upite. Komunikacija je bila jako jednostavna - preko whatsappa, telefonski ili mailom. Sve preporuke za usluge ureda Ljubić, brzina rada, stručnost i kvaliteta te ljubaznost prilikom komunikacije su samo od nekih njihovih kvaliteta koje ih u ovom poslu čine izvrsnima. Želimo se još jednom zahvaliti na pomoći i olakšavanju cijele procedure te se veselimo idućoj suradnji. Marijana i Laura Drlja

Katarina Radoš
Hrvatska, 12/07/2022

Bez ikakve preporuke naletjeli smo na ovaj odvjetnički ured na internetu i angažirali ih za dobivanje BiH državljanstva. Sve je teklo po dogovoru - procjena trajanja, cijena i sve ostalo. Ivan maksimalno susretljiv, sve odrađeno brzo, kvalitetno i stručno - mailom i telefonski. Sve pohvale i preporuke

Filip Jurišić
Ujedinjeni Arapski Emirati, 14/05/2022

Zahvaljujem se timu na stručnosti, pogotovo gosp. Ivanu s kojim sam bio cijelo vrijeme u kontaktu. Sve je odrađeno profesionalno i u roku od 30 dana sam već postao državljanin BIH! Iskrene preporuke svima koji žele odvjetničke usluge! Filip Jurišić, U.A.E.

Snježana Čabraja
Hrvatska 04/05/2022

Za pruženu pomoć oko stjecanja bh državljanstva, imam samo riječi hvale - brzo, stručno, sve po dogovoru. Nisam morala dolaziti iz Hrvatske u BiH, sve smo dogovarali telefonski ili putem maila. Uz stručnost, pohvalila bih i ljubaznost i susretljivost. Definitivno preporučam!

Mario Džakula
Hrvatska, 16/02/2022.

Često sam boravio u BiH ali nisam pomišljao na državljanstvo. Dobio sam preporuku za njih i angažirao ih. Sve odlično i profesionalno obavljeno, za svaku preporuku!

Danijela Bagarić
Slovenija 11/10/2021

Zagotovo zelo izkušena in uspešna ekipa! Prihajam iz Slovenije in bila sem v postopku pridobivanja državljanstva Bosne in Hercegovine (Sanski Most). Ves postopek je bil praktično izveden tako, da mi ni bilo potrebno priti v Bosno in Hercegovino niti enkrat. Zelo bi želela pohvaliti njihovo komunikacijo, na voljo so vam vedno, odzivnost je hitra in redno vas obveščajo o vseh novostih, postopkih, ki se dogajajo v celotnem procesu. Državljanstvo sem pridobila praktično zelo hitro, za kar sem jim zelo hvaležna. Ekipi želim uspešno delo še naprej in zagotovo jih priporočam in jih bom priporočila vsakemu, ki bi potreboval storitve, ki jih nudijo! Lep pozdrav iz Ljubljane, Danijela Bagarić

Željko Knežević
Hrvatska, 13/08/2021

Nisam morao ni mrdnuti iz Zagreba za BiH putovnicu, sve su momci rješili. Odradili ste i više nego super, što se tiče usluge ste stvarno prva liga. Hvala ti puno Ivane!

Anja Marić
Nizozemska, 17/09/2020

Imam nizozemsko drzavljanstvo cijeli zivot ali posto su mi roditelji rodom iz Bosne i Hercegovine htjela sam ostvariti i to drzavljanstvo i passport, ali nisam znala kako to uraditi remote. Marin je sve objasnio detaljno, morala sam samo dostaviti sve papire. Puno vam hvala, Anja!

Tamara Skračić
Hrvatska, 12/03/2021

Maksimalno susretljivi i prije svega brzi u procesu stjecanja državljanstva BiH za člana obitelji. Iako nas je korona spriječila da dođemo osobno iz Splita u Široki Brijeg, na kraju to nije uopće bila prepreka jer smo sve jednostavno dogovorili telefonom.

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Molimo za razumijevanje da na nepotpune upite nećemo moći odgovoriti.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola