Go to content

Usklađivanje zemljišnoknjižnog stanja (grunta, gruntovnice) s katastrom> Obavljamo pravne radnje usklađivanja zemljišnoknjižnog stanja (grunta, gruntovnice) s katastrom.


Katastar je evidencija koja sadrži popis nekretnina označenih s katastarskim česticama iz kojeg možemo vidjeti tko je korisnik nekretnina na pojedinoj čestici. Svaka čestica pokriva određenu zemljišnu površinu i objekte izgrađene na toj površini.


Najčešće se nekretnina nalazi na području gdje postoje razlike u brojevima odnosno oznakama same čestice/parcele u katastru i zemljišnoj knjizi – gruntovnici. Moguća je i situacija da se nekretnina nalazi na području katastarske općine za koju nije izvršena obnova ili osnivanje zemljišne knjige. Stoga je početni korak za svaki idući postupak zatražiti od nadležnog ureda za katastar podatak o identifikaciji zemljišne čestice.


> Upoznajte se s našim ostalim poslovima: Područja prakse


S druge strane, gruntovnica (grunt, zemljišnoknjižni ured) je mjesto gdje se može vidjeti tko je vlasnik ili nositelj drugog stvarnog prava na pojedinoj nekretnini. Zemljišne knjige vode zemljišnoknjižni odjeli općinskih sudova u Bosni i Hercegovini.


Usklađivanje grunta sa katastrom


Svaka osoba ima pravo uvida i prijepisa, odnosno izvatka posjedovnog lista, kao i zemljišnoknjižnog izvatka. Riječ je o javnim ispravama koje se izdaju zainteresiranim osobama na zahtjev, uz prethodno plaćenu pristojbu sukladno propisima i odlukama upravnih tijela.


> Neusklađenost podataka u katastru i gruntovnici je često prepreka pri kupoprodaji nekretnini ili dobivanju dozvole za izgrađeni objekt. 
* Članak je informativne naravi u svrhu razumijevanja konkretnog pravnog problema. Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja bez izričite dozvole Odvjetničkog ureda LJUBIĆ.

Postupak usklađivanja zk stanja (grunta) i katastra

Broj čitanja:  43395

Kakva su iskustva naših klijenata?

Marijana Vukoja
Njemačka, 22/06/2023

Sve pohvale i preporuke za odvjetnika Ivana Ljubića ukoliko želite izbjeći "fali ti jedan papir" situacije i želite profesionalnu i stručnu uslugu za obavljanje pravnih poslova u BiH. Cijeli pravni proces se odradio prema dogovoru, jednostavno, brzo i bez iznenađenja. Lijep pozdrav, Marijana Vukoja

Lovro Vučković
Hrvatska/Srbija, 22/02/2021

Trebao sam pomoć oko vođenja procesa kupnje nekretnine na području Bosne i Hercegovine, pa sam tražeći preporuke prijatelja izabrao ured Ljubić. Cjelokupne pregovore su odradili u moje ime, a kupoprodaja je završena za 15-ak dana. Prezadovoljan sam učinjenim, a uskoro se sigurno i opet vidimo.

Danijela Buzić
Švedska, 14/06/2020

Samo rijeci hvale sto ste mi olaksali stjecanje nekretnine u rodnoj Bosni i Hercegovini, puno srece u radu i pozdravi iz Svedske. Danijela Buzic

Kontakt forma

> Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Molimo za razumijevanje da na nepotpune upite nećemo moći odgovoriti.

Ime i prezime*
Email*
Kontakt broj
Kako ste saznali za nas?
Država
Upiši poruku


Za koja pravna područja smo specijalizirani?

Područje prakse /Pravna oblast

Situacije iz prakse u kojima se najčešće primjenjuje ova pravna oblast

NEKRETNINE

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: Provjera pravnog statusa nekretnine; Provjera nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru; Pronalazak željene nekretnine; Ugovori; Uknjižbe; Investicijske studije; Otkup nekretnina /

KORPORATIVNO I TRGOVAČKO PRAVO

Naplata potraživanja; Osnivanje poslovnih subjekata; Izrada poslovnika o radu; Kreiranje ugovora; Due diligence; Stečaji i likvidacije; Uređivanje radnih odnosa /

IMIGRACIJSKO PRAVO

Stjecanje državljanstva BiH; Ispis iz državljanstva BiH; Radne dozvole za strance; Ishođenje viza; Rješavanje pitanja boravka i boravišnih dozvola